01. Universidade Federal Rural de Pernambuco - UFRPE (Sede)
URI permanente desta comunidadehttps://arandu.ufrpe.br/handle/123456789/1
Navegar
20 resultados
Filtros
Configurações
Resultados da Pesquisa
Item A logística reversa como mecanismo para minimizar os impactos ambientais causados pelo descarte incorreto dos resíduos sólidos(2022-10-02) Silva, Julio Cesar Santos; Sobral, Marcos Felipe Falcão; http://lattes.cnpq.br/2546363657228762Item Importância do consumo de carnes bovina produzidas através de sistemas sustentáveis(2024-02-28) Souza, Mariane Silva de; Porto Neto, Fernando de Figueiredo; http://lattes.cnpq.br/1475750525654086; http://lattes.cnpq.br/2862133835140101Beef is widely consumed in Brazil, showing constant growth in exports, adopting more sustainable practices in farming systems. Diversity in farming systems generates the importance of beef consumption through sustainable farming systems. Sustainable livestock farming involves technologies added to techniques for the production of meat, milk and derivatives, taking care of animal welfare, the environment and social responsibility in a viable and profitable way. The present study is a literature review that primarily involves the research and electronic collection of articles, magazines and reports on the issue of sustainability in beef cattle farming produced in Brazil, followed by the classification and systematization of the data obtained in the review. bibliographical, in parallel research on the economic and financial issue involving the market and consumption of beef produced in sustainable systems. This literature review provides a reflective perspective on the benefits that sustainable practices add to sustainable livestock farming in Brazil, integrating the producer, reducing deforestation, preserving water resources, preserving forests and moving the internal and external market.Item Biorremediação de corantes azo por cepas de Aspergillus isoladas do solo da caatinga(2023-04-19) Oliveira, Adriane Caroline Batista; Porto, Ana Lúcia Figueiredo; http://lattes.cnpq.br/4989617783837981; http://lattes.cnpq.br/3498440662001137Item Movimentos sociais entre continuidades e inovações: a experiência do Movimento em Defesa da Mata do Engenho Uchôa(2018-08-30) Holanda, Wilson Caio Constantino de; Brito, Paulo Afonso Barbosa de; http://lattes.cnpq.br/0891943804378064; http://lattes.cnpq.br/9326998146193411The social movements burst with spectacular mobilizing and formulating power in the May 1968, profoundly changing agenda, characters and methods involving the social popular struggle so far; from the working class, the working world, the factories sites, to the plurality of subjects, diversity of mottos, occupation of streets, squares, universities, incorporating questions such as peace, race, gender, identity, among others. Bearing this new notion in mind, this work focus the discussion in the social movement called “Movimento em Defesa da Mata do Engenho Uchôa”, studying its role as a changing agent in a given local reality. This movement follows the tradition of social movements in Recife throughout the History of Brazil, being able to place itself as a representative of the desires of several communities neighboring the Engenho Uchôa woodland. However, the movement fits in the dimension regarding the socalled “New Social Movements”, because it is notorious for the defense of the environment, which ascended from a local demand, but is present in a global agenda of collective efforts.Item Ações de controle e fiscalização ambiental no município de Igarassu/PE(2022) Silva, Geisa Freitas do Monte; Beltrame, Leocádia Terezinha Cordeiro; http://lattes.cnpq.br/1127762636779912; http://lattes.cnpq.br/9574858428043207Item Relatório de estágio não obrigatório realizado na empresa Asa Indústria e Comércio(2021) Gomes, Evellyn da Silva; Guiselini, Cristiane; http://lattes.cnpq.br/4309083918019766; http://lattes.cnpq.br/7571064720114739Item Desenvolvimento do sistema gestão integrado da Compesa(2020) Santos, Myckaella Joice Simone dos; Silva, Vicente de Paulo; http://lattes.cnpq.br/3590522665927472; http://lattes.cnpq.br/8605437664422681Item Estágio Supervisionado Obrigatório: estimativa de produção agrícola nos engenhos e atividades socioeducativas no município de Rio Formoso - PE(2021-05-14) Avelino, Karina Kelly de Albuquerque; Oliveira, Robson Jerônimo Lins de; http://lattes.cnpq.br/4055829214005353; http://lattes.cnpq.br/9227023905145414Item Diagnóstico sócio-ambiental e elaboração de cartilha ambiental técnica em escola pública de ensino médio em Camaragibe - PE(2021-01-05) Melo, João Gabriel de Freitas; Santos, Alessandro Herbert de Oliveira; http://lattes.cnpq.br/4144662357044277; http://lattes.cnpq.br/9014815379063183Item Educação para consumo consciente e sustentável(Universidade Federal Rural de Pernambuco (SEDE); Departamento de Ciências Domésticas, 2009) Silva, Maria Zênia Tavares daCom a expansão da sociedade de consumo, marcada pela produção e disponibilidade dos mais variados artigos de consumo, dos quais muitos são “supérfluos”, o/a consumidor/a é induzido/a a comprar de forma irrefletida, sugestionado pelos meios de comunicação em massa, ao mesmo tempo em que passa a ser reconhecido/a e aceito/a pelo que está consumindo. O consumo envolve coesão social, produção e reprodução de valores. Desta forma, não é uma atividade neutra, individual e despolitizada. O/a consumidor/a preocupado/a em satisfazer suas necessidades individuais, não reflete sobre as consequências de suas escolhas, descartando no meio ambiente toneladas de lixo do qual boa parte poderia ser reciclada, ou mesmo reduzido, através de atitudes como, usar menos materiais descartáveis e aproveitar integralmente os alimentos. Mudança de padrão de produção e consumo implica aumento do nível de informação da população, sensibilização e conscientização das pessoas, eliminação de desperdícios, uso consciente dos recursos naturais. Diante do exposto, o Projeto de Extensão: Educação para o Consumo Consciente e Sustentável tem como proposta desenvolver um trabalho na área de educação do/a consumidor/a, com orientação de grupos e famílias estimulando o desenvolvimento das habilidades necessárias para escolher e comprar diferentes produtos de forma consciente e sustentável.