01. Universidade Federal Rural de Pernambuco - UFRPE (Sede)
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Item Trocas gasosas do coentro sob soluções nutritivas preparadas em águas salobras com diferentes prevalências catiônicas(2025-02-15) Bognola, Alyne Felix; Santos Júnior, José Amilton; Oliveira, Tarcísio Ferreira de; http://lattes.cnpq.br/1402579486374895; http://lattes.cnpq.br/2839547928353699; http://lattes.cnpq.br/7222011941962608A escassez de recursos hídricos, sobretudo em regiões áridas e semiáridas, demanda estratégias sustentáveis para a produção agrícola, destacando-se o uso de águas salobras como alternativa viável, reduzindo a pressão sobre fontes de água doce e promovendo a adaptação dos sistemas produtivos a ambientes adversos. Nesse contexto, o presente estudo foi desenvolvido com o objetivo de avaliar as trocas gasosas das plantas de coentro (Coriandrum sativum L.), cultivar Verdão, expostas a soluções nutritivas preparadas em águas salobras sob diferentes concentrações e naturezas iônicas. O experimento foi conduzido em ambiente protegido pertencente a Estação Experimental de Fertirrigação e Salinidade – Departamento de Engenharia Agrícola – Universidade Federal Rural de Pernambuco (DEAGRI/UFRPE), em Recife-PE (8°1'7'' de latitude Sul e 34°56'53'' de longitude Oeste, e altitude de 6,5 m). Adotou-se um delineamento experimental em blocos ao acaso, analisado em esquema fatorial 4 × 3, com quatro repetições. Os tratamentos consistiram em quatro níveis de condutividade elétrica da solução nutritiva (CEsn = 1,6; 3,2; 4,8 e 6,4 dS m−1) e três fontes de salinização da água de preparo da solução nutritiva (NaCl, CaCl2 e MgCl2). Foram avaliadas as variáveis: condutância estomática, transpiração, concentração interna de CO2, fotossíntese líquida e eficiência instantânea de carboxilação das plantas. Os dados obtidos foram submetidos a análise de variância pelo teste F em nível de 0,05 de probabilidade. Os resultados indicaram que o aumento da salinidade impactou negativamente a fotossíntese líquida e a eficiência de carboxilação do coentro. O aumento da concentração de sais intensificou os efeitos deletérios, sendo os maiores danos ao processo fotossintético observados na ordem de prevalência dos cátions Mg2+ > Ca2+ > Na+.Item Germinação de sementes de Moringa oleifera Lam. sob diferentes concentrações de cloreto de potássio(2024-03-08) Souza, Danilo Nunes Lemos Santos de; Lima, Elifábia Neves de; http://lattes.cnpq.br/6117763430610324; http://lattes.cnpq.br/3607823032961358This study investigates the impact of salt stress on the germination and initial growth of Moringa oleifera LAM., a plant recognized for its nutritional and medicinal properties. The introduction contextualizes the importance of Moringa oleifera and highlights the relevance of studying the effects of saline stress in agricultural environments affected by soil salinization. The experiment evaluated the response of seedlings subjected to saline stress, comparing seeds presoaked in water for 24 hours with those not soaked. Carried out under controlled laboratory conditions, the experiment lasted 15 days, with seeds subjected to different saline solution treatments with Kcl. The concentrations used were Kcl 0.04 M, Kcl 0.08 M and Kcl 0.12 M. The variables analyzed included germination percentage, germination speed index, hypocotyl and main root length. The results indicated that saline stress negatively impacts germination and growth, with a significant reduction in treatments with higher saline concentrations. This study reinforces the importance of understanding the resistance mechanisms of Moringa oleifera to saline stress for the development of sustainable agricultural practices in areas affected by salinity. Contributes to scientific knowledge about plant tolerance to adverse conditions, guiding future research to improve crop resilience in saline environments.Item Índice de salinidade do solo por sensoriamento remoto em bacia hidrográfica no submédio São Francisco(2023) Dias, Maria Caroline da Silva; Lopes, Pabrício Marcos Oliveira; http://lattes.cnpq.br/0703321303981408; http://lattes.cnpq.br/0183881695413526Item O cloreto de potássio afeta a germinação de sementes e o crescimento inicial de plântulas de Mimosa caesalpiniifolia Benth(2023-04-20) Lima, Raiane Larissa Silva de; Gallo, Ricardo; http://lattes.cnpq.br/5160912065817980; http://lattes.cnpq.br/7403117695827576Mimosa caesalpiniifolia Benth., popularly known as sabiá, is a tree species native to the Caatinga and belonging to the Fabaceae family. It has great economic and environmental potential, being used in the production of firewood, charcoal, and forage, as well as being recommended for the recovery of degraded areas. In soils of arid and semi-arid regions, as is the case with the species M. caesalpiniifolia, seed germination can be negatively affected by unsuitable conditions, such as saline soils. Thus, the objective of this study was to evaluate the germination and vigor of Mimosa caesalpiniifolia Benth. seeds subjected to salt stress by potassium chloride (KCl). The experiment was conducted in a completely randomized design with four replications of 32 seeds per treatment. Different osmotic potentials were tested, namely: 0.0 (control); -0.2, -0.4, -0.6, -0.8, -1.0 MPa. The variables evaluated were: germination percentage, germination speed index, shoot and root length, and shoot and root dry weight of seedlings. The species was found to be sensitive to salt stress, reducing germination and vigor significantly with increasing concentrations of KCl.Item Efeito do estresse salino na germinação de sementes da Moringa oleifera Lam(2023-05-12) Alves, Beatriz Silva; Lima, Elifábia Neves de; http://lattes.cnpq.br/6117763430610324; http://lattes.cnpq.br/4640617602930699La Moringa oleifera Lam. es un árbol originario de la India y se cultiva en vários países por su multifuncionalidad. Actualmente, se encuentra ampliamente en el Nordeste brasileño y su crecimiento en esta región está siendo utilizado como purificador de agua en áreas rurales. Dada su gran importancia para los agricultores familiares por sus múltiples aplicaciones de uso, como fuente de alimento, producción de jabón y biodiesel, como sustituto proteico y en su aplicación farmacológica. Este trabajo tuvo como objetivo evaluar el efecto del estrés salino em la germinación de semillas de moringa expuestas a diferentes sales y niveles de salinidad, con el fin de obtener una productividad óptima para los agricultores, ya que la región semiárida se caracteriza por altas concentraciones de sales en el suelo, debido a la escasez de lluvias y la alta tasa de evaporación. El experimento fue realizado en el Laboratorio de Ecología Vegetal de los Ecosistemas del Nordeste (LEVEN) - UFRPE, ubicado en la ciudad de Recife. El diseño experimental fue completamente al azar, con siete tratamientos y cuatro repeticiones, 100 semillas por cada tratamiento. Las sales utilizadas fueron NaCl y KCl con los siguientes niveles: 0,04 M, 0,08 M y 0,12 M. Las variables analizadas fueron el porcentaje de germinación (G%), índice de velocidad de germinación (IVG), longitud del hipocótilo y raíz y la masa seca de las plántulas. Se concluyó que la salinidad no afectó significativamente el porcentaje de germinación de Moringa oleifera Lam. para lãs concentraciones de NaCl y KCl, sin embargo, hubo una reducción en el índice de velocidad de germinación con el aumento de los niveles salinos en las condiciones establecidas en este trabajo. Se observó una reducción en la longitud del hipocótilo y raíz con el aumento de la concentración de sales, siendo la longitud de las plântulas y el número de plántulas normales las más afectadas por el NaCl. La influencia Del KCl aún no ha sido concluyente con este trabajo, siendo necesario seguir trabajando.Item Potencial hídrico e osmótico da cultura do amendoim sob manejo da irrigação por pulsos com diferentes níveis de salinidade da água(2020) Gouveia, Rafaela Julia de Lira; Silva, Manassés Mesquita da; http://lattes.cnpq.br/2249840331584869; http://lattes.cnpq.br/0829353667600951Item Seleção de progênies via germinação de sementes de Mimosa caesalpiniifolia B. sob estresse salino(2022-05-26) Ordonho, Larissa Santiago Ritt; Gallo, Ricardo; http://lattes.cnpq.br/5160912065817980; http://lattes.cnpq.br/4822409457783849Mimosa caesalpiniifolia Benth., known as sabiá, is a native forest specie of Caatinga belonging to the Fabaceae family. Species that develop in arid and semi-arid regions, such as sabiá, usually encounter adverse conditions for germination and emergence, such as high soil salinity and water deficit. Thus, the objective of this work was to verify whether it is possible to select progenies of M. caesalpiniifolia that are tolerant to the stress caused by doses of saline solutions in the early stages of development. Seeds were collected from 16 matrices located in different states (PE, PI, CE, RN), four per state. The experiment was carried out in the forest seed analysis laboratory at the Federal Rural University of Pernambuco (UFRPE). To simulate saline stress, NaCl solutions were used, with osmotic potentials of 0.0; -0.2; -0.4; -0.6; -0.8; -1 MPa. Percentage and germination speed index, length and dry mass of shoots and roots and percentage of abnormal seedlings were evaluated. The experimental design was completely randomized with four replications of 32 seeds for each potential. After carrying out the evaluations, the maximum dose of pre-established tolerance was reapplied in four replications of 25 seeds from each provenance to identify the genetic divergence in terms of tolerance to saline stress. For the germination percentage, the values were adjusted to the quadratic regression model and for the germination speed index, the data were adjusted to the decreasing linear regression model, reducing as the osmotic concentration increased. Salinity reduced the germination and vigor of M. caesalpiniifolia seeds, decreasing the characters evaluated at the lowest osmotic potentials. The germination test with sabiá seeds proved to be effective for determining tolerance to salt levels (NaCl), the species M. caesalpiniifolia tolerates low osmotic concentrations of sodium chloride and the critical level selected was -0.4 MPa. Through the Mulamba and Mock index, it was possible to select the P1-CE, P2-PI, P3-RN, P1-PE and P1-PI progenies in early stages of development that showed tolerance to salinity levels for the production of seedlings.