TCC - Medicina Veterinária (Sede)

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    Relatório de Estágio Supervisionado Obrigatório (ESO), realizado no Laboratório de Patologia Clínica Veterinária da UFRPE, município de Recife e na Indústria de Laticínios Leta Ltda, município de Bom Conselho – PE, Brasil. Utilização de leites fermentados como coadjuvante ao tratamento de depressão: uma revisão
    (2025-02-26) Menezes, Letícia Silva Freire de; Rolim, Maria Betânia de Queiroz; http://lattes.cnpq.br/5676854885081836; http://lattes.cnpq.br/5089286783890416
    O Estágio Supervisionado Obrigatório (ESO) é a disciplina obrigatória do décimo primeiro período do curso de bacharelado em Medicina Veterinária da Universidade Federal Rural de Pernambuco (UFRPE). Tem por base a vivência prática de 420 horas, em determinada área da medicina veterinária, cujo enfoque é tornar o discente apto a exercer sua função, mediante aquisição do título de médico veterinário. Neste sentido, o presente relatório tem como objetivo principal demonstrar as principais atividades exercidas pela discente Letícia Silva Freire de Menezes, sob orientação e supervisão, respectivamente, da professora Drª Maria Betânia de Queiroz Rolim e das médicas veterinárias Janaina Azevedo Guimarães e Kallyane Lira de Araújo; e como objetivo secundário, de realizar uma revisão de literatura sobre a utilização de leites fermentados como coadjuvante ao tratamento da depressão. O ESO ocorreu no período de 1 de novembro a 20 de dezembro de 2024; e 20 de janeiro a 14 de fevereiro de 2025, no Laboratório de Patologia Clínica Veterinária – LPCV – no Hospital Veterinário da UFRPE, localizada no município de Recife/PE e no período de 2 de janeiro a 17 de janeiro de 2025 na Indústria de Laticínios LETA Ltda, localizada no município de Bom Conselho/PE.
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    Relatório do Estágio Supervisionado Obrigatório (ESO), realizado na Valelac Indústria de Laticínios, município de Pedra - PE e na Nutreat Consultoria Nutricional Ltda, município de Recife - PE, Brasil. Produção de queijo mussarela em unidade de beneficiamento de leite e derivados com registro no Sistema Brasileiro de Inspeção de Produtos de Origem Animal - Relato de experiência
    (2023-09-22) Cavalcanti, Alydyanny Waleska Rodrigues de Araújo; Rolim, Maria Betânia de Queiroz; http://lattes.cnpq.br/5676854885081836; http://lattes.cnpq.br/7050021358806001
    The Estágio Supervisionado Obrigatório (ESO) is the mandatory discipline of the eleventh period of the Bachelor-s Degree in Veterinary Medicine at the Universidade Federal Rural de Pernambuco (UFRPE). It is based on the practical experience of 420 hours, in a certain sub- area of veterinary medicine, whose focus is to make the student able to perform their function, through the acquisition of the title of veterinarian. In this sense, the main objective of this report was to demonstrate the main activities carried out by the student Alydyanny Waleska Rodrigues de Araújo Cavalcanti, under the guidance and supervision, respectively, of the professor Dr Maria Betânia de Queiroz Rolim and of the veterinarians and technicians in charge Felipe Pereira de Melo and Raquel de Araújo Vieira; and as a secondary objective, to report the elaboration of mozzarella cheese in a dairy processing unit with registration in the Sistema Brasileiro de Inspeção de Produtos de Origem Animal (SISBI-POA). The ESO took place from July 1, 2023 to August 1, 2023, at ValeLac Indústria de Laticínios Eireli located in Pedra-PE, and from August 3, 2023 to August 16, 2023 at the company Nutreat Consultoria Nutricional, located on commercial room in the district of Setúbal, Recife, PE. The internship allowed the practical experience of the performance of the veterinarian, as a technician in charge, in a unit for the processing of milk and dairy products with registration in the SISBI-POA, as well as his performance in a supermarket, putting into practice the manual of good practices.
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    Elaboração de queijo mussarela e suas análises
    (2021-07-12) Silva, Silas Rafael e; Rolim, Maria Betânia de Queiroz; http://lattes.cnpq.br/5676854885081836; http://lattes.cnpq.br/5622419123056107
    The Obligatory Supervised Internship (ESO) is the compulsory subject of the eleventh period of the Bachelor's Degree in Veterinary Medicine at the Federal Rural University of Pernambuco (UFRPE), being indispensable. It is based on the practical experience, of 420 hours, in a certain subarea of veterinary medicine, whose focus is to make the student able to exercise his/her function, through the acquisition of the title of veterinarian. In this sense, the main objective of this report is to demonstrate the main activities carried out by the student Silas Rafael and Silva, under the guidance and supervision, respectively, of Mrs. Maria Betânia de Queiroz Rolim and the veterinarian and technical manager (RT) Ana Erundina de Luna Moraes Leite; and as a secondary objective, to report the production of mozzarella cheese and its analyses. The ESO took place from April 12, 2021 to June 30 of that same year, at Indústria de Laticínio LETA Ltda, an establishment in the food sector aimed at the dairy market. The milk and dairy processing unit features Federal Inspection Service (SIF) since 2017, and the head office is located at Av. Projetada, 20 – Industrial Park, in the municipality of Bom Conselho, a city in the Agreste region of Pernambuco, which is responsible for preparing, producing and shipping a diversified line of dairy products. Currently, the company acts as Grupo Bom Tempo, being responsible for the manufacture of dairy products and dairy products composed of the Leta, Frutigutti and Puro DO Leite brands. The internship allowed us to understand the importance of the joint work between the veterinarian, as technical responsible, and professionals from the Federal Inspection Service (SIF), in milk and dairy establishments, which aims to offer quality dairy products, innocuous and safe for human consumption.
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    Aproveitamento de soro de leite proveniente da produção de queijos (relato de experiência)
    (2021-10-07) Barreto, Sayonara Germano; Rolim, Maria Betânia de Queiroz; http://lattes.cnpq.br/5676854885081836; http://lattes.cnpq.br/6145575092192635
    The Obligatory Supervised Internship (OSI) is the compulsory subject of the eleventh period of the Bachelor's Degree in Veterinary Medicine at the Federal Rural University of Pernambuco (UFRPE). It is based on the practical experience of 420 hours in a certain sub-area of veterinary medicine, whose focus is to make the student able to exercise his/her function, through the acquisition of the title of veterinarian. In this sense, the main objective of this report is to demonstrate the main activities carried out by the student Sayoanara Germano Barreto, under guidance and supervision, respectively, by teacher Maria Betânia de Queiroz Rolim; Veterinary Doctor George Pires Martins and Veterinary Doctor Felipe Pereira de Melo; and as a secondary objective, report on the use of whey from cheese production. The OSI took place from August 30th to November 16th, 2021, being part held at the Fazenda Polilac and the other part held at Farmatech Consultoria em Alimentos, both located in Garanhuns – PE. The internship allowed the elucidation of the role of the veterinary professional as a consultant and technical manager, as well as in the quality control of their products.