01.1 - Graduação (Sede)
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Item Caracterização e avaliação do potencial de gelificação dos polissacarídeos extraídos da Arthrospira (Spirulina) platensis(2025-03-10) Silva, Sara Cadete da; Bezerra, Raquel Pedrosa; Silva, Marllyn Marques da; http://lattes.cnpq.br/5819032802869221; http://lattes.cnpq.br/1466206759539320; http://lattes.cnpq.br/5393058542194680Arthrospira platensis, conhecida como Spirulina é uma cianobactéria filamentosa amplamente distribuída em diversos ambientes e valorizada por seu alto teor nutricional e metabólitos bioativos. Composta majoritariamente metabólitos bioativos, como proteínas, carboidratos, lipídeos e minerais, que podem ser influenciados por fatores ambientais. Os polissacarídeos se destacam por suas propriedades funcionais e bioativas, incluindo efeitos imunomoduladores, antioxidantes e antivirais. Embora pouco estudados em comparação com os de macroalgas, além de apresentarem potencial gelificante, sugerindo aplicações em encapsulação. Portanto, o objetivo deste trabalho é caracterizar bioquimicamente e avaliar o potencial gelificante dos polissacarídeos extraídos da Arthrospira platensis. O microrganismo Arthrospira platensis foi cultivada em meio de cultura Schlösser modificado, com adição de 0,2% de milhocina, em agitação e iluminação constantes. Ao final do cultivo a biomassa produzida foi concentrada e ressuspendida em etanol absoluto (1:8), aquecida a 70 °C por 4 horas para a extração dos polissacarídeos. Os polissacarídeos foram ressuspendidos em solução de Savage para remoção de proteínas e lipídios residuais e utilizados para determinação de carboidratos totais, carboidratos redutores, carboidratos não redutores, teor de sulfatação e gelificação em soluções de cátions monovalente (NaCl), bivalente (CaCl₂) e trivalente (FeCl₃) a 100 mM e pH 6. A extração de polissacarídeos de Arthrospira platensis com etanol como precipitante obteve um rendimento de 31%. Na concentração de 10 mg/mL, as dosagens de carboidratos totais, redutores, não redutores e teor de conteúdo sulfatado foram de 0,89 mg/mL, 0,28 mg/mL, 0,6 mg/mL e 1,4 mg/mL respectivamente. Testes de gelificação com cátions monovalente (NaCl), bivalente (CaCl₂) e trivalente (FeCl₃) a 100 mM e pH 6 não resultaram em formação de geis, embora a solução de polissacarídeo concentrado a 1% tenha mostrado resistência à diluição na presença de CaCl₂. A Arthrospira platensis apresentou bom rendimento na extração de polissacarídeos e alto teor de conteúdo sulfatado. Apesar de não terem formado geis com cátions, mostrou-se resistência à diluição com CaCl₂, indicando potencial funcional e necessidade de estudos adicionais para otimizar suas propriedades gelificantes.Item Uma proposta de sequência didática com o tema cerveja para uma visão afrocentralizada no ensino de Química(2022-10-11) Soledade, Mikaella Pereira da; Simões Neto, José Euzébio; http://lattes.cnpq.br/3560726840212196; http://lattes.cnpq.br/6888938635825571The present work consists of the proposition of a didactic sequence to discuss the content of Carbohydrates, related to Organic School Chemistry, from the Beer theme, considering aspects of an Afrocentralized education, evidencing the origin of the drink in Egypt, where it became popular and became essential to civilization. The proposal was built in four moments, namely: questionnaire of previous conceptions, discussion about beer production and its influence on society, from a simulated jury style debate, discussion about the Afrocentrality of the origin and popularization of beer and a questionnaire final, for evaluation and possible validation of the didactic sequence. We believe that the proposal has the potential to discuss the intended themes and, as a perspective for the future, we think of a possible application of the material in the classroom of the 3rd year of high school, in addition to the reformulation of some moments, especially the last one, a questionnaire, aiming to expand the spaces for debate. We hope, with this work, to contribute to a more contextualized teaching of Chemistry that brings together issues relevant to our society, related to racism and the erasure of knowledge of African origin, as directed by law 10.639/2003.Item Síntese verde e assinalamento completo de novos oxadiazóis 2,3-enopiranosídeos(2021-12-22) Acioli, Bianca Micaela Macario Gonçalves; Freitas Filho, João Rufino de; http://lattes.cnpq.br/9252404584350850; http://lattes.cnpq.br/7172195105463623In carbohydrate chemistry, the 2,3-unsaturated O-glycoside is a vital organic molecule with varied biological applications that can be enhanced by utilizing other functional groups that are linked through the glycosidic bond. In this work, the use of the 1,2,4-Oxadiazole functional group as an aglycone connected to the saccharide group was developed, considering that it has multiple applications, whether in medicinal chemistry, in the chemistry of new materials or also in agricultural chemistry. The synthesis and characterization of different arylamidoximes, precursors of the oxadiazole ring, are also described; of 1,2,4-oxadiazole and of the 2,3-enopyranoside ring, as sequenced reactions. Deriving from the synthesis of arylamidoximes, the results were obtained in good yields (80-90%) when compared with results already described in the literature. The six specimens of 3,5-Disubstituted-1,2,4-oxadiazole were synthesized through the methodology of heating without solvent and without base, which constitutes an innovative method to obtain 1,2,4-oxadiazoles, with yield ranging from 40-70%. After synthesizing the 1,2,4-oxadiazoles, they were reacted with tri-o-Acetyl-D-Glical in the presence of Montimorillonite K-10, as a catalyst, using a focused microwave under different reaction conditions, with yield of 25-50%. The structures of the compounds obtained were clarified using conventional spectroscopic techniques: Infrared and 1H and 13C Nuclear Magnetic Resonance. Despite the divergence between the yields obtained, this project demonstrates the importance of adopting green and eco-conscious synthesis, aiming at the preservation of the environment and the safety of employees for the construction of an inclusive and plural chemistry.