TCC - Medicina Veterinária (Sede)
URI permanente para esta coleçãohttps://arandu.ufrpe.br/handle/123456789/475
Navegar
Item Relatório de estágio supervisionado obrigatório descrição do processo de beneficiamento do camarão (Litopenaeus vannamei) na empresa Iscas Pescados Ltda, Paulista, PE(2019-02-14) Silva, Taylane Alves da; Moura, Andrea Paiva Botelho Lapenda de; http://lattes.cnpq.br/6414540974581675; http://lattes.cnpq.br/0875605507489301This report presents the practical, technical and laboratory activities developed during the Mandatory Supervised Internship carried out in the period from September 18 to December 5, 2018, divided between the Laboratories of Inspection in the Department of Veterinary Medicine of the Federal Rural University of Pernambuco, and with the Quality Control at ISCAS PESCADOS LTDA. The activities described were developed and monitored with quality control in the laboratory and in the processing room of the unit, covering all its operation, with emphasis on the shrimp product, where the species used was Litopenaeus vannamei, following the procedures from the reception to the packaging stage, respecting its control flow chart. This stage was able to bring the experience of the industry of fish processing, and in the laboratory on research of new technologies for the delay of the melanótic appearance in the shrimps and research of pathogenic microorganisms coagulase positive Staphylococcus and Salmonela spp., Promoting scientific technical knowledge referring to this determined area of practice of the Veterinary Practitioner related to food safety.Item Relatório do Estágio Supervisionado Obrigatório (ESO), realizado na Noronha Pescados, município de Recife - PE, Brasil. Metabissulfito de sódio como conservante em camarões: revisão crítica dos efeitos positivos e negativos(2025-02-28) Silva, Quézia Victória Amorim Gonçalves da; Medeiros, Elizabeth Sampaio de; http://lattes.cnpq.br/5998863169551704; http://lattes.cnpq.br/2457697734171625Objetivou-se neste trabalho descrever as atividades desenvolvidas durante o Estágio Supervisionado Obrigatório do Curso de Bacharelado em Medicina Veterinária da UFRPE, realizado no setor de controle de qualidade, objetivando a aplicação de boas práticas de fabricação e segurança de alimentos, assegurando o recebimento de um alimento de boa qualidade pelo consumidor final . O estágio ocorreu entre 14 de novembro de 2024 e 25 de fevereiro de 2025, na empresa Noronha Pescados, localizada em Recife, PE, sob a supervisão do responsável técnico médico veterinário Pedro Generino e orientação da Prof. Dra. Elizabeth Sampaio de Medeiros. As atividades incluíram: inspecionar as condições higiênico-sanitárias da produção de pescados, preencher planilhas de controle de qualidade específicas do estabelecimento, instruir os funcionários acerca dos procedimentos que esteja dentro das boas práticas de higiene e manipulação dos alimentos, dentre outros, sendo possível também compreender a atuação do médico veterinário na indústria alimentícia. Essas atividades permitiram uma compreensão aprofundada do papel do médico veterinário na indústria e comércio alimentício, destacando a importância da garantia da qualidade e segurança dos alimentos oferecidos ao consumidor final. A experiência proporcionada pelo estágio foi essencial para consolidar os conhecimentos teóricos adquiridos ao longo do curso, além de possibilitar a aplicação prática dos conceitos de boas práticas na produção e comercialização de alimentos.Item Uso de embalagem sob atmosfera modificada como estratégia para aumento de shelf life do camarão cinza (Litopenaeus vannamei)(2021-07-15) Cordeiro, Louren Mayara Alves; Medeiros, Elizabeth Sampaio de; http://lattes.cnpq.br/5998863169551704; http://lattes.cnpq.br/8723440618627273The present work has as general objective to report the period experienced in the fulfillment of the subject 08525 - Compulsory Supervised Internship (ESO) of the Bachelor's Degree in Veterinary Medicine and as specific objective to describe the activities and procedures performed by the quality control team in the production sector at Carapitanga Indústria de Pescados Brasil. The ESO took place from April 05, 2021 to June 17, 2021, at Carapitanga Indústria de Pescados Brasil LTDA, located in Jaboatão dos Guararapes (PE), under the supervision of the Veterinarian Tatiane Ribeiro Freire. All the activities were performed during the course 08525 - Compulsory Supervised Internship of the Veterinary Medicine Course of the Federal Rural University of Pernambuco (UFRPE), under the supervision of Professor Elizabeth Sampaio de Medeiros. The ESO provided ample technical knowledge about fish inspection, from the means of cultivation to the shipment of the final product; of the methods of action employed by the quality control team in all the stages related to good manufacturing practices. In this context, it was possible to understand the importance of the Veterinarian acting as technical responsible, being the main responsible for the implementation of the Autocontrol Programs and the fulfillment of the Good Manufacturing Practices - GMP, in a fish processing industry, under the control of the Federal Inspection Service - SIF.