Zootecnia (Sede)
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ESO - Relatório de Estágio Supervisionado Obrigatório
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TCC - Trabalho de Conclusão de Curso
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Item Relatório de Estágio Supervisionado Obrigatório (ESO) na empresa Consultopec Representações Ltda(2025-02-28) Santos, Larissa Milena dos; Soares, Luciana Felizardo Pereira; http://lattes.cnpq.br/4071178363761831Item Sustentabilidade no setor da pecuária(2025-03-13) Farias, Maria Eduarda Almeida; Porto Neto, Fernando de Figueiredo; http://lattes.cnpq.br/1475750525654086; http://lattes.cnpq.br/3974074885722361A sustentabilidade ambiental, social e econômica é uma demanda crescente em todas as cadeias do agronegócio. No contexto atual o conceito de ESG (Environmental, Social and Governance) ganha destaque como um conjunto de práticas essenciais para promover responsabilidade ambiental, inclusão social e governança ética nas cadeias produtivas de leite e carne. No setor da pecuária brasileira, a incorporação dos princípios de ESG tem se mostrado fundamental para atender às exigências de mercados cada vez mais conscientes e fortalecer a competitividade global. Este estudo realiza uma revisão de literatura baseada em artigos e revistas sobre a sustentabilidade na pecuária brasileira. Os dados foram organizados e sistematizados para análise, destacando os benefícios das práticas sustentáveis, como a integração do produtor, a redução do desmatamento, a preservação dos recursos hídricos e vegetação, além do fortalecimento do mercado interno e externo. Apesar de alguns casos de sucesso da pecuária no Brasil serem relatos, outros relatos em forma de artigo científicos precisam ser produzidos, para melhorar a compreensão sobre o tema, e incentivar o setor no Brasil.Item Relatório de Estágio Obrigatório Supervisionado: confinamento da Fazenda Maçaranduba(2024-02-27) Franklin, Mateus Barbosa; Monnerat, João Paulo Ismério dos Santos; http://lattes.cnpq.br/3851426263880079; http://lattes.cnpq.br/0514620818375213Item Relatório de Estágio Supervisionado Obrigatório(2024-09-27) Souza, Margot Santos de; Monnerat, João Paulo Ismério dos Santos; http://lattes.cnpq.br/3851426263880079; http://lattes.cnpq.br/4617261628043561Item Importância do consumo de carnes bovina produzidas através de sistemas sustentáveis(2024-02-28) Souza, Mariane Silva de; Porto Neto, Fernando de Figueiredo; http://lattes.cnpq.br/1475750525654086; http://lattes.cnpq.br/2862133835140101Beef is widely consumed in Brazil, showing constant growth in exports, adopting more sustainable practices in farming systems. Diversity in farming systems generates the importance of beef consumption through sustainable farming systems. Sustainable livestock farming involves technologies added to techniques for the production of meat, milk and derivatives, taking care of animal welfare, the environment and social responsibility in a viable and profitable way. The present study is a literature review that primarily involves the research and electronic collection of articles, magazines and reports on the issue of sustainability in beef cattle farming produced in Brazil, followed by the classification and systematization of the data obtained in the review. bibliographical, in parallel research on the economic and financial issue involving the market and consumption of beef produced in sustainable systems. This literature review provides a reflective perspective on the benefits that sustainable practices add to sustainable livestock farming in Brazil, integrating the producer, reducing deforestation, preserving water resources, preserving forests and moving the internal and external market.Item Aspectos produtivos relacionados a lesões em carcaças de bovinos e suas perdas econômicas em frigorífico comercial(2024-02-28) Costa, Maria Emília Felix de Aguiar; Monnerat, João Paulo Ismério dos Santos; http://lattes.cnpq.br/3851426263880079; http://lattes.cnpq.br/9002794966802747The bruises in animal carcasses are a reality present in the country's refrigerators, causing damage to both the producer and the industry. One of the ways to evolve in increasing productivity is to perform a mapping of the hematomas present in bovine carcasses and quantify the possible economic losses. The objective of this study was to estimate the occurrence of lesions in bovine carcasses in a commercial refrigerator and the economic consequences arising from this scenario. The work will be carried out in a refrigerator, located in Recife-PE. The study comprised 10 random days of data collection, where the boning of 2500 cattle quarters was followed, 800 females and 1700 males, and it was possible to monitor the boning of 2100 rear quarters and 400 front quarters. To record the occurrences, a form developed especially for this purpose was carried out. The results found showed that of the 2500 cattle rooms evaluated, 20.04% had some type of injury, with 398 of the lesions found in males (79.44%) and 103 females (20.56%). Evaluating the economic losses, during the experimental period, it can be observed that the total losses from injuries in kilograms was 88.17 Kg in 2500 rear, and only 501 (20.04%) presented injuries, so the losses during the 10 days was 0.176 Kg/quarter. It can be concluded that the situations to which animals are exposed until the moment of slaughter have an intense impact on the productive and behavioral parameters.Item Relatório de Estágio Supervisionado Obrigatório (ESO)(2024-02-16) Ramires, Millena Mary da Silva; Souza, Andreia Fernandes de; http://lattes.cnpq.br/6354486109796073; http://lattes.cnpq.br/3731466705214441